Gravet laks

home > recepten-uit-zweden > Gravet laks

Zet alle ingrediënten vooraf klaar en zorg voor schone werkomgeving en ruimte in de koelkast. De zalm in de lengte doorsnijden en de graten verwijderen. De vis afspoelen en goed droogdeppen. Een filet met de huidzijde naar beneden in een schaal leggen en met dille bestrooien. Zout,suiker en peper mengen en erover strooien. De andere zalmhelft met de huidzijde naar boven erop leggen. Met aluminiumfolie bedekken en met een bord, met daarop de gewichten (bv. volle conservenblikjes) verzwaren. De zalm 24 uur in de koelkast zetten. Laat 3-4 dagen in de koelkast staan en marineren. De vis daarbij DAGELIJKS enkele malen keren en met de zich verzamelde vloeistof begieten. Lekker met warm stokbrood.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1,5 kg.middendeel van verse zalm geschubd, 2 bosjes verse dille, gewassen en grof gehakt. 2 eetl. grof (zee)zout. 1 eetl. suiker. 1 eetl. witte peper.

Wat heb je nodig?

Aluminiumfolie, koelkast.