recepten-uit-zweden

De Zweedse keuken kent enkele belangrijke regionale verschillen. In het hoge Noorden eet men met varkensvlees gevulde aardappelknoedels (pitepalt). In het binnenland maakt men graag een vruchtensoep van rozenbottels (nyponsoppa).

In het Zuiden ten slotte geniet men van met varkensvlees gevulde appels en uien (äpplefläsk) en van een eenpansmaaltijd met blokjes aardappelen en vlees die men met een spiegelei serveert (pyttipanna).

Omdat vlees nogal duur is, wordt het vaak verwerkt tot gehakt en worst. Vis heeft een belangrijke waarde voor de dagelijkse maaltijd, vooral haring, die vaak verwerkt wordt in een zoet gerecht.

Veel variatie.

Chef-koks uit Zweden hebben internationale prijzen in de wacht gesleept, terwijl Zweedse restaurants met Michelinster over de hele wereld een uitstekende pers krijgen.

Waar je ook komt in Zweden, overal kun je uitstekend eten verwachten. Eten dat is bereid met verse, plaatselijke producten. De grote steden zijn rijkelijk voorzien van uitstekende eetgelegenheden, waar de service op zijn minst net zo goed is als het eten. Ook buiten de steden hebben kwaliteitshotels, landhuizen en pensions gastronomische pakketten te bieden, die normaliter ook het proeven van wijn omvatten.

Uiteraard zou de recente reputatie van Zweden als ‘eetland’ niet mogelijk zijn zonder de invloed van de internationale cuisine of het gebruik door Zweedse chef-koks van geïmporteerde producten. Daarnaast is lunchen of dineren met Iraanse kebab of sushi tegenwoordig net zo gemakkelijk als met gehaktballetjes of gevulde koolbladrolletjes, Zweedse klassiekers van oudsher. En dat weerspiegelt de internationalisering van de Zweedse keuken.

Bergen, bossen, meren en kusten van Zweden staan garant voor een overvloed aan vis en gevogelte, wild zwijn, eland, rendier, paddestoelen en bessen, waaruit Zweedse chef-koks naar hartelust kunnen kiezen bij het samenstellen van hun culinaire creaties. Fabuleuze, traditionele Zweedse ingrediënten als de rode kaviaar uit Kalix, diverse plaatselijke kaassoorten en zeekreeft mag je ook niet missen.

Enkele Zweedse gerechten zijn:

Köttbullar
Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak – als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep jam, bij de borrel, als broodbeleg, etc. De balletjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix ‘Allroundkrydda’. Deze balletjes zijn ook verkrijgbaar bij de IKEA warenhuizen.

Kräftskiva
Rivierkreeftjes worden gekookt met dille en geserveerd met brood, boter en kruidenkaas. Ter verhoging van de feestvreugde wordt er veel gezongen en wordt er een borreltje bij gedronken.

Pyttipanna
Een eenpansgerecht. Bestaat uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees. Het geheel wordt in een grote pan gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met rode bieten en een gebakken of een rauw ei er bovenop.

Smörgåsbord
De meest bekende Zweedse maaltijd is het smörgåsbord. Het smörgåsbord bestaat uit een enorme hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte paling, garnalen, makreel, kreeft, krab , sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten.

Ärtsoppa med pannkakor
Erwtensoep met pannenkoeken. De Zweedse erwtensoep is gemaakt van gele erwten. De soep wordt geserveerd met pannenkoekjes. Over deze pannenkoekjes wordt natuurlijk de ‘verplichte’ jam gesmeerd.

Surströmming
Oostzeeharing die in blikken wordt verpakt. De haring fermenteert in het blik en is pas goed als het blik bol begint te staan. De haring heeft een zeer aparte smaak en een zeer sterke geur.

Recepten uit Zweden