Zweedse Koekjes (Pepparkakor)

home > recepten-uit-zweden > Zweedse Koekjes (Pepparkakor)

Meng de stroop, bruine suiker, kruiden en boter in een kom. Klop de slagroom een beetje los, en meng deze met het kruidenmengsel. Voeg de bloem en het zout toe en vermeng alles goed. Laat het deeg een etmaal rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 225°C. Rol het deeg uit en vorm de gewenste figuurtjes. Leg de figuurtjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes ca 5 minuten in het midden van de oven. Pas op dat ze niet verbranden. Laat de koekjes afkoelen op de plaat en leg ze vervolgens op een rooster. Pas als de koekjes voldoende zijn afgekoeld kun je ze in een koektrommel doen.

Glazuur
Meng witte poedersuiker met enkele druppels water en roer dit tot een egaal papje. Als je 2 dl poedersuiker mengt met een halve eiwit en enkele druppels azijn krijg je een wat steviger glazuur. Maak van boterpapier een trechter en knip het puntje af. Nu kun je figuurtjes tekenen op de koekjes.

Tip
Wil je enkele mooie koekjes in de kerstboom hangen, maak dan een gaatje in de koekjes voordat je deze in de oven doet. Maak het gaatje niet te dicht op de rand, want dan gaat het koekje snel kapot wanneer je er een lintje door doet.





Ingrediënten voor 4 personen

Koekjes

Ingrediënten voor 40-60 stuks:

1,5 dl stroop
2,5 dl bruine suiker
1 theel. fijngemalen kruidnagel
1 theel. gemalen gember
1 theel. kaneel
2 theel. geraspte sinaasappelschil (of pomerans)
175 g boter op kamertemperatuur
1,5 dl slagroom
10 dl tarwebloem
2 theel. zout

Wat heb je nodig?

Pepparkakor zijn dunne koekjes die een beetje smaken naar onze speculaasjes. Met Kerst is het een traditie om pepparkakor te bakken in de vorm van mannetjes en vrouwtjes. Met glazuur teken je de figuren op de koekjes. En met een gaatje erin kun je ze zelfs in de kerstboom hangen.