Stokvisballetjes

home > recepten-uit-zweden > Stokvisballetjes

Breek de vis in stukjes en laat die 48 uur weken in een kom met zoveel water dat ze net onderstaan. Ververs het water 4 keer. Laat de vis uitlekken en kook hem in 25 minuten gaar in kokend water. Laat hem uitlekken en verwijder vel en graten. Trek het visvlees met een vork in kleine stukjes. Kook intussen de aardappels in de schil gaar. Giet ze af, schil ze en stamp ze fijn tot puree. Verhit de eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg ui en knoflook toe en roerbak ze in 5 minuten zacht maar niet bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Roer vis, ui en knoflook door de aardappelpuree. Roer de peterselie en de kappertjes erdoor. Voeg royaal peper toe. Meng het losgeklopte ei erdoor. Laat de puree afgedekt 30 minuten in de koelkast staan en maak op smaak met peper en zout. Verhit een laagje olie van 5 centimeter in een frituurpan tot 180°C. Laat eetlepels vismengsel in de olie glijden en frituur ze in 8 minuten goudbruin en gaar. Frituur er niet meer dan 6 tegelijk, anders koelt de olie teveel af en zuigen de visballetjes zich vol met olie. Dit recept is goed voor 20 visballetjes. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier. Serveer ze direct met aïoli als dipsaus. Garneer met peterselie.





Ingrediënten voor 4 personen

Hapje

Ingrediënten voor 20 balletjes:

450 g gedroogde gezouten kabeljauw
350 g bloemige aardappelen
1 eetl. olijfolie, plus extra om in te frituren
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
4 eetl. peterselie, fijngehakt
1 eetl. kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
1 ei, losgeklopt
verse peterselie om te garneren
aïoli, als dipsaus

Wat heb je nodig?

Kom, pan, aardappelpan, frituurpan, keukenpapier.