Gravlax met gravlaxsås (Gemarineerde zalm met mosterd-dillesaus)

home > recepten-uit-zweden > Gravlax met gravlaxsås (Gemarineerde zalm met mosterd-dillesaus)

Voorbereiden (moet minstens 2 dagen van te voren!!)
Zout, peper, suiker en piment mengen en mengsel op binnenkant van beide zalmfilets wrijven. 1 stuk zalmfilet, met velkant naar onderen, in schaal leggen. Dille in dikke laag en goed verspreid op zalmfilet leggen. Andere filet erop leggen met velkant naar boven. Nog meer dille op en rond de gravlax verspreiden.
Schaal strak met plasticfolie afdekken en minstens 48 uur in koelkast zetten. Gravlav na 24 uur omkeren.

Bereiden (begin ca. 20 minuten voor serveren):
Na 48 uur het vocht dat zich gevormd heeft afgieten, maar 2 eetlepels vocht bewaren. Zalm schoonwrijven (alle kruiden en dille verwijderen). Gravlax in heel dunne plakken snijden en licht met achtergehouden vocht bestrijken.

Met dunne plakjes geroosterd brood en mosterd-dillesaus serveren.
Schotel garneren met dille.

Bereiding (kan 8 uur van te voren):
Mosterd, azijn en suiker mengen. Maïsolie heel langzaam erbij schenken, daarbij constant blijven kloppen.
Saus met zout en peper op smaak brengen en dille erdoor roeren. Saus tot gebruik afgedekt op koele plaats bewaren.





Ingrediënten voor 4 personen

Nodig voor de gravlax:
2 eetlepels grof zeezout – theelepel zwarte peperkorrels, gekneusd – 2-3 eetlepels suiker – ½ theelepel pimentbessen, gekneusd – 2 stukken zalmfilet met vel (2 tegenover elkaar liggende stukken), samen ca. 1 kg – 1 bos verse dille, takjes 1 keer doorgesneden – geroosterd witbrood

Nodig voor de Gravlaxsås (mosterd-dillesaus):
3 eetlepels mosterd – 2 eetlepels rode wijnazijn – 2 theelepels suiker – 1½-2 dl maïsolie – zout, peper – 3-4 eetlepels zeer fijngesneden dille