Vegetarische zuurkoolschotel uit de Römertopf

home > roemertopf-recepten > Vegetarische zuurkoolschotel uit de Römertopf

Römertopf in koud water onder zetten
Gegrilde stukjes in tweeën snijden
Aardappelen schillen en in blokjes snijden, afspoelen in een vergiet en uit laten lekken
Uien schoonmaken en snipperen
Olie in een hapjespan of wok verwarmen en de gegrilde stukjes al roerbakkend bruin bakken
Uien toevoegen en mee roerbakken tot deze glazig kijken
Aardappelblokjes toevoegen en mee roerbakken
1 eetlepel paprikapoeder toevoegen en goed omscheppen (wel voorzichtig om tivall stukjes en aardappelblokjes niet kapot te roeren)
Peper en zout naar smaak toevoegen
Vuur onder de pan uit zetten, deksel op de pan om vocht verder in de pan te houden
Zuurkool wassen en uit laten lekken in de vergiet
Ananasschijven in smalle stukjes snijden
Bouillon maken van het water en de 2 bouillonblokjes
Haal de onderschaal van de Römertopf uit het water, zonder deze af te drogen
Doe hierin het mengsel uit de hapjespan of de wok
Verdeel hierover de zuurkool met de ananas
Giet hier tenslotte drie kwart van de bouillon verdeeld overheen
Doe deksel op de Römertopf en plaats deze in een koude oven
Zet de oven op 200°C
Laat de schotel in 90 minuten garen (ik heb een grote 90 cm oven, dus let op wanneer de oven de uiterste temperatuur bereikt, vanaf dat moment ongeveer een uur)
5 minuten voor eindtijd het geheel voorzichtig onder elkaar door verdelen en de rest van de bouillon eroverheen gieten
Dan uit de oven op een plank of doek zetten, nooit op een koude ondergrond, want daar kan de Römertopf absoluut niet tegen! Lekker met een glaasje witte wijn.





Ingrediënten voor 4 personen

750 gram zuurkool uit het vat
1 kg aardappelen
2 flinke uien
2 bakjes tivall gegrilde stukjes (Albert Heijn)
1 half blik ananasschijven (5 schijven) of meer naar smaak
zonnebloemolie
paprikapoeder
peper
zout
2 groenten- of kruidenbouillonblokjes (samenstelling met o.a. prei, wortel, selderij)
4 dl water
Römertopf
hapjespan of wok