Appelmoes

home > vruchten > Appelmoes

Pak een pan – waar de appels straks makkelijk in passen – en vul die zo’n beetje voor de helft met water. Doe 2 eetlepels citroensap in het water (dit is niet echt nodig maar wel aan te raden – door het citroensap worden de appels niet bruin en wordt de appelmoes mooier van kleur). Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd de parten appel nog 1 of twee keer doormidden en doe de stukken appel meteen in de pan met het citroenwater. Leg – als alle appels geschild en gesneden zijn – een deksel iets schuin op de pan en giet het water van de appels af. Zet de pan met appels op een matige hittebron en laat de appels met een deksel op de pan gaar worden. Roer regelmatig om (een houten lepel is handig). Let op dat de appels niet aanbranden. Temper – als de appels te hard koken – zo nodig de hittebron. Kook de appels voor ‘normale’ appelmoes – circa 15 tot 30 minuten – tot ze allemaal zacht en kapot gekookt zijn. Roer de appelmoes goed door en werk hem – als zeer gladde appelmoes gewenst is – nog met een lepel door een zeef.
Tips: Maak ook eens grove appelmoes (met stukjes). Stamp in dat geval de appels met een aardappelstamper kapot als ze half gaar zijn. De kooktijd hiervoor is niet precies op te geven – gewoon uitproberen, langer koken kan altijd nog.

*Goudrenetten zijn echte moesappels, ze bevatten veel zuur en zijn daardoor om uit de hand te eten niet zo lekker. Maar juist dat zuur zorgt er voor dat appelmoes niet ‘melig’ wordt.

Ook van (meestal duurdere) handappels kan goed appelmoes gemaakt worden. Kies een zoetzure soort of breng de appelmoes op smaak met citroensap.

Afwerken: Roer suiker naar smaak door de appelmoes en strooi er eventueel nog kaneel over.

  • Dit gerecht kan ingevroren worden.

Appelmoes kan goed ingevroren worden, maar doe dat bij voorkeur zonder suiker. De appelmoes neemt dan minder ruimte in. Maar belangrijker is nog dat het invriezen sneller gaat en minder energie kost (de suiker verlaagt het vriespunt).

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg (moes) *appels, citroensap (2 eetlepels), suiker naar smaak (circa 150 gram voor *Goudrenetten), eventueel: kaneel