Bonen en hamreepjes uit de wok

home > gerechten-met-bonen > Bonen en hamreepjes uit de wok

Kook de macaroni in een grote pan met kokend water gedurende 10-12 minuten tot hij beetgaar (al dente) is, of volg de instructies op de verpakking. Voeg de sperziebonen gedurende de laatste 3 minuten van de kooktijd toe. Laat goed uitlekken.
Terwijl de pasta kookt, verhit u de olie en de boter in een grote braadpan met antiaanbaklaag of wok tot de boter sist. Voeg de lente-uitjes toe en laat 3-4 minuten op een middelhoog vuur bakken tot ze zacht zijn. Roer de uitjes regelmatig door.
Meng de crème fraîche, de mosterd en de citroenschil en voeg het mengsel toe aan de pan of de wok. Voeg ook de ham of het varkensvlees en de kidney- en cannellinibonen uit blik toe. Laat 2-3 minuten zachtjes bakken tot alles kokendheet is.
Breng op smaak met peper en zout naar wens. Voeg de macaroni en de sperziebonen toe en roer. Bestrooi met de peterselie en serveer.
Variaties en tips:
Voor een vegetarische versie vervangt u de ham of het varkensvlees door 225 g gerookte tofu, in blokjes van 2,5 cm. Sauteer gerookte kalkoen, appels en bonen. Verwijder het klokhuis van 2 appels en snijd de appels in plakken. Bak ze 3-4 minuten in 15 g boter in een braadpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Draai ze eenmaal om, tot ze goudbruin zijn en net gaar. Haal ze uit de pan en leg ze opzij. Doe 1 blik kievitsbonen en 1 blik flageolets, beide circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, in de pan. Voeg 225 g gerookte kalkoen, in reepjes gesneden, 3 eetlepels appelsap en 2 theelepels ahornstroop toe. Verhit 2 minuten langzaam terwijl u af en toe roert en doe de appels dan weer in de pan met 1 eetlepel fijngehakte verse salie. Breng op smaak met peper en zout en verhit nog een minuut. Serveer met knapperig stokbrood.





Ingrediënten voor 4 personen

Als u nog nooit peulvruchten in de wok hebt bereid, is dit een ideaal gerecht om dat te proberen. Twee soorten bonen uit blik worden gecombineerd met verse sperziebonen. Reepjes ham, uien en een romige mosterdsaus met een vleugje citroen zorgen voor meer smaak. Met pasta vormt dit een geweldige eenpansmaaltijd.
250 g korte macaroni
175 g fijne sperziebonen gehalveerd
2 theel. olijfolie extra vergine
15 g ongezouten boter
1 bosje grote lente-uitjes, circa 300 g in totaal in plakjes gesneden
2 eetl. crème fraîche
2 theel. grove mosterd
geraspte schil van 1 citroen
225 g dikke plakken gekookte ham of gerookt varkensvlees zonder vet en in fijne reepjes gesneden
1 blik rode kidneybonen circa 400 g uitgelekt en afgespoeld
1 blik cannellinibonen circa 400 g uitgelekt en afgespoeld
peper en zout
3 eetl. fijngehakte peterselie