Gehakt in prei-kerriesaus

home > lente-zomer-herfst-en-winter-recepten > Gehakt in prei-kerriesaus

Rol kleine balletjes van het gehakt.
Verwarm de bouillon tot tegen de kook aan en pocheer de gehaktballetjes op
laag vuur circa 15 minuten.
Snijd de prei in ringen.
Verwarm de boter in een hoge pan en bak de preiringen met de kerrie hierin.
Roer de bloem hierdoor en voeg daarna geleidelijk al roerend 2½ dl van de
bouillon toe.
Laat deze saus al roerend op laag vuur binden.
Meng de slagroom erdoor, voeg de gare gehaktballetjes toe en breng op smaak
met zout en peper.
Serveer het gehakt met rijst of gekookte aardappelen en bestrooi het bord met
gehakte peterselie.
Kerrie is een mengsel van wel tien tot twintig specerijen, waaronder kummel,
korianderzaad, zwarte peper, cayennepeper, gemberwortel, kardemomzaad,
karwijzaad, kruidnagel en Spaanse peper. Het hoofdbestanddeel (minimaal 15
procent) is gemalen geelwortel, ook wel kurkuma genoemd, die de kerrie de gele
kleur geeft.
Gemalen kurkuma is ook los te verkrijgen en door deze aan het kookwater van
rijst of pasta toe te voegen, geef je het gerecht een heldergele kleur.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g rundergehakt
1 liter runderbouillon
350 g prei
25 g boter
kerriepoeder
30 g bloem
1½ dl slagroom
zout en versgemalen peper
verse peterselie