Allerheiligenbrood (pan de muertos)

home > recepten-uit-mexico > Allerheiligenbrood (pan de muertos)

Verwarm de melk en voeg de suiker, kleingesneden boter, zout, anijszaad en nootmuskaat toe. Laat het mengsel enigszins afkoelen. Verkruimel de gist in een kommetje, voeg 6 eetlepels lauw water toe en laat het papje afgedekt ca. 5 minuten rusten. Voeg dan het melkmengsel, 1 ei, 1 eidooier en 400 g bloem toe. Vermeng alles met een mixer tot een soepel deeg en laat dit afgedekt 1 1/2 uur rijzen. Bestuif uw handen met bloem en kneed het deeg krachtig. Voeg zonodig meer bloem toe. Maak een balletje deeg los en houd dit apart. Vet een bakplaat in. Vorm een rond brood van het deeg en plaats dit op de bakplaat. Vorm van het kleine balletje deeg versieringen: kleine balletjes (tranen) en langwerpige ‘beenderen’ (vandaar de naam ‘allerheiligenbrood’). Laat het brood nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C. Roer het laatste ei los en bestrijk het brood hiermee. Bestrijk de tranen en de beenderen met ei en bevestig ze op het brood. Plaats de beenderen kruiselings. Druk ze stevig vast. Bak het brood midden in de oven in 30-35 minuten goudbruin. Dek het zonodig af met alufolie als de beenderen te donker worden. Laat het brood afkoelen. Vermeng suiker en kaneel en bestrooi het brood hiermee.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor 1 brood, 8-12 porties: 6 eetlepels melk – 75 g suiker – 30 g boter – 1/2 theelepel zout – 1 theelepel anijszaad – snufje versgeraspte nootmuskaat – stukje verse gist of zakje droge gist – 2 eieren – 1 eidooier – 425-450 g bloem – 2 theelepels suiker – 1/2 theelepel kaneel