Bevroren portcrème met meloen

home > recepten-uit-portugal > Bevroren portcrème met meloen

Roer voor de portcrème de eidooiers met de suiker tot een romige massa. Zet de kom boven een warm waterbad, voeg de port toe en klop de massa dan met een garde schuimig tot het in volume verdubbeld is. Neem de kom van het waterbad, zet hem in een bak met ijswater en blijf kloppen tot de crème afgekoeld is. Klop de slagroom stijf en spatel hem dan door de portcrème. Doe de crème over in vormpjes van 1 1/2 dl inhoud en zet ze in de diepvries.
Halveer de meloen en schep er met een lepel de pitjes uit. Steek er met een meloenboortje bolletjes uit. Schep de rest van het vruchtvlees met een lepel uit de schil en pureer het in een blender met de port, het limoensap en de suiker. Schenk de saus door een fijne zeef en zet koud weg.
Neem de vormpjes met de bevroren portcrème uit de diepvries, dompel de bakjes even in heet water en stort de inhoud dan op goed gekoelde bordjes. Schik er de chocoladerolletjes op en zeef er de poedersuiker over. Schep er de meloenbolletjes met de granaatappelpitjes naast, druppel er de gepureerde saus over en garneer met de blaadjes kruizemunt.





Ingrediënten voor 4 personen

voor de portcrème: 4 eidooiers – 50 g suiker – 7 cl rode port – 7 cl slagroom
voor de meloenbolletjes: 1 honingmeloen (ca. 800 g) – 6 cl rode port – 3 cl limoensap – 60 g suiker
bovendien: 50 g (kant-en-klare)chocoladerolletjes – poedersuiker om te bestrooien – pitjes van 1 granaatappel – een paar blaadjes kruizemunt voor de garnering