recepten-uit-portugal

Gastronomie en traditie

Een gematigd en gezond klimaat,een kust rijk aan vis en zachte beschermde valleien…Het is dan ook niet verwonderlijk dat reeds in de tijd van de Romeinen, Portugal (rijk aan olijfolie en wijnen) diende tot moestuin. voor de bezitter. In de 8ste eeuw, gedurende de Moorse bezetting en dank zij de irrigatie technieken werd de boom en tuin cultuur sterk ontwikkeld. . Vroeger in de 15de eeuw bouwden de Portugezen hun Carveel en zeilden zij weg om Madeira , de Azoren eilanden en Brazilië te ontdekken . In 1498, ontdekte Vasco da Gama de zeevaartroute tot de waardevolle kruiden en schatten in het verre Oosten.

De Portugezen importeerde in Europa oa. de volgende kruiden:Koriander, peper, ginger, curry, saffraan en paprika. Dank zij de uitbreiding van hun overzeese gebieden zijn het zij die het eerst een voet aan wal zetten in China, Japan en Ethiopie. Op de terugtocht brengen zij een aantal exotische producten mee die tot dan toe onbekend waren in Europa zoals rijst en thee uit het Midden Oosten, koffie en pandanootjes uit Afrika en natuurlijk ananas, pepers, tomaten en aardappelen uit de Nieuw Wereld.

Een paradijs van vis en schaaldieren

De nabijgelegen Atlantische Oceaan is de natuurlijke aanleiding tot een gastronomie die gericht is op zeevruchten. Nochtans is er een gerecht dat onvermijdelijk deel uitmaakt van de Portugese menu: soep. De meest populaire soep is de “caldo verde”, esmerald groen zoals de Minho provincie waar het zijn oorsprong vond. Het is het proeven waard.

Het recept is tamelijk eenvoudig – groene kool in fijne reepjes gesneden en gekookt te samen met een bouillonnetje van aardappeltjes met olijfolie, gekruid met fijne schijfjes van Portugese worstjes (“chouriço”) .Het is heerlijk! Je zult ook genieten van de “cozido”, de actuele nationale maaltijd vergelijkbaar met de Ierse, “beef and cabbage”, en de “caldeirada”, bereid met de beste vis van de streek.

Nietemin , geef de koning wat hem toekomt: de droge stokvis “bacalhau”,vindt zijn ereplaats verschillende malen per week aan elke tafel. Traditioneel zegt men dat er zoveel goede wijzen zijn om de Bacalhau te bereiden als er dagen zijn in het jaar. Tussen de andere visspecialiteiten vindt men de tong (“Iinguado”), rode baars (“salmonete”), de zwaardvis (“peixe espada”) en de palingl (“eiroz”). En lten laatste een van de minst dure vis maar niettemin smaakvol is de sardienl (“sardinha”), een essentiele heerlijkheid op de barbecues en de buitenactiviteiten in het hele land. Tenzij je natuurlijk de uitstekende gevulde crab wenst of de smaakvolle mosselen (‘mexilhões”) of de Algarve venusschelp gekookt in “cataplana” met saus, bacon en kruiden.
Wat de zoetwatervis betreft kan je proeven van de (“lampreia”) en de zalm (“salmão”) van Minho, de fijne forel (“truta”) van de Serra da Estrella of van Madeira, of de (“savel”) van de Taag en de Douro rivieren..

Vlees, gevogelte en jacht: In het rijk van de verbeelding.

Gerooste geit Chouriço bereiding

Niettegenstaande de kwaliteit en de overdaad van de vismarkt, de Portugees is zot van vlees dat ze gebruiken in de meest gevarieerde recepten.

De gegrilde of gesauteerde steak (“bife à Portuguesa”), zeer dikwijls gebakken in een Porto wijn wine sauce wordt opgediend in het hele land., Even populair is de kebab (“espetadas”),gemarineerd in wijn en look dat het vlees releveert. Boven het schaap (“carneiro”) zul je het geitje verkiezen (“cabrito”) of het smeuige lam(“borrego”), ofwel bereid als stoofpotje (“ensopado”) of gemarineerd in kruiden en dan gebakken.
Varkensvlees is ook zeer populair. Het varken lust de vruchten van de kurkeik en de witte truffels van de boomgaarden in de Alentejo. Mis vooral niet de “carne de porco a alentejana”, bereid met schijfjes gemarineerd varkensvlees, rode pepers en venusschelpen. Het geroosterde speenvarkentjet (“Ieitão assado”), is een andere specialiteit dat enkel in gespecialiseerde restaurants wordt opgediend. De worstjes zijn uitermate lekker , hetzelfde geldt voor de gerookte ham (“presunto”) en het gerookte varkensvlees zoals de “paio” en de “salpicão”. Voor diegenen die ingewanden lusten de Portugese keuken heeft een specialiteit genaamd de “Tripas à moda do Porto” het is een populaire schotel gemaakt van kalfs- en kippen ingewanden,worst,gerookte ham,droge bonen,ajuin, (“chouriço”), kruiden en specerijen.
Gerooste geit

In het gevogelte hebben we de kalkoen (“peru”), de eend (“pato”),de patrijs (“perdiz”) en de duif, allen bereid volgens de originele recepten eigen aan elke streek.

Portugese kaas

Serpa kaas

De meest populaire kaas is de “Queijo da Serra”, het is een schapen kaas gemaakt in de Serra da Estrela streek, waar het hoogste punt van Portugal zich bevindt. De zachte consistentie en de goede smaak zijn vergelijkbaar met de beste Briekaas.

Je moet ook eens proeven van de cremerige kleine kaasjes van Azeitão,bijzonder populair in de lente. Geniet ook van het proeven van de Serpa Kaas, zacht en smeuig als hij jong is en sterker en harder na een of twee jaar bewaard in een koele plaats. Misschien lust je liever de “cabreiro”, een sterke geitenkaas, oof de “Queijo da Ilha”, een bijzondere kaas van de Azoren die zoals parmezaan gebruikt wordt in verschillende gerechten.
Serpa kaas

Kaasbereiding

Nagerechten: Eieren, suiker en verbeelding!

Sponge Cake Pasteis de nata & Leite creme

Portugezen houden van zoetigheden Hun specialiteiten sluiten wel tenminste twee honderd verschillende gebakjes in. Deze drang naar zoetigheid lijkt afkomstig te zijn uit de tijd van de Moorse bezetting. In de 15 de eeuw werd er zelfs candy suiker geplant in Madeira. Later in de 17de en 18de eeuw waren het de kloosters die bekend stonden voor hun zoetigheden. Sommige gebakjes hebben zelfs een naam die allusie maakt op hun bereiders:“toucinho do céu” – hemels spek, of “barriga de freiras” – nonnenbuikjes.

De beste onder de eierkoeken zijn de “ovos moles”, origineel van Aveiro. Ze spelen een grote rol in de Portugese pasteibakkerij en je kan ze vinden in kleine schepjes, taarten en caken,soms worden ze besprinkeld met cinnamon of geraspte noten of amandelnoot.
In het Portugees paradijs van zoetigheden is het enige dat je moet doen, je laten meeslepen met de eindeloze verscheidenheid “pão de ló” (lichte sponzige cake), de heerlijke“palha Abrantes” (gouden dunne pasta van eigeel), door de rijke “pastéis de nata” van Belém, door de smaakvolle pasta van de amandelnoot (Marsepein) van de Algarve, of nog door de “pão de rala” of Évora, gemaakt met een deeg van witte pompoen met amandelnoten.
Sponge Cake

Pasteis de nata & Leite creme

Verkiest U fruit?? Wel, in dat geval vindt je smaakvolle druiven, ananas van de Azoren, sappige appelsienen van de Algarve en bananen van Madeira. Indien je exotisch fruit wil kan je de mangos, de passievrucht en nog vele anderen proeven.

De wijnen van Portugal

Van het Noorden tot het Zuiden is het land rijk aan goede wijnen. Naast de unieke wijnen van porto en Madeira zijn er nog meer dan honderd verschillende variëteiten gaande van de normale tafelwijn tot de uitzonderlijke wijnen allen met hun eigen karakter eigen aan de bodem van de streek.

Porto Wijn

Porto Wijnkelders

Met een alcohol graad van 19 tot 22 procent is deze wijn onderworpen aan strenge produktienormen en wordt gerangschikt naargelang de druivensoort, het suikergehalte, de hoeveelheid toegevoegde alcohol en de ouderdom en de soort van het hout van de wijnvaten gebruikt in het verouderingsproces.

“Tinto” (rood) – Jonge wijn , rijk in kleur en zacht.
Porto Wijnkelders

“Tinto aloirado” (rubis kleur) – Is enkele jaren oud, heeft en gouden rode kleur, gelijkmatig zacht en heeft een sterk gefruit boeket.

“Aloirado” (Gouden kleur) – Het is een oudere wijn, het resultaat van de mengeling van verschillende topwijnen hij heeft een warme topaas kleur, half droog en zacht, hij kan van een topkwaliteit zijn.

“Aloirado claro” (lichter goud) – Deze wijn heeft de laatste stap van het rijpingsproces bereikt. Het heeft de piek van zijn kwaliteit bereikt, verouderde gouden kleur.

Dit zijn de meest voorkomende wijnen. Er is ook een enorme verscheidenheid van witte Porto wijnen vooral in de sector van de droge en half-droge wijnen. Het Porto instituut waarborgt de echtheid van elke Porto wijn of deze nu afkomstig is van meerdere druifsoorten of van een mengeling, of hij is een vintage , een reserva, of hij is 10,20,30 of 40 jaar oud. Het instituut levert certificaten van oorsprong af alsook gegarandeerde lakzegels voor alle geexporteerde Porto wijn en voor alle Portowijn gebotteld in Portugal.

Madeira Wijnen

Zacht en rijp (“Malvasia”), droog en austere (“Sercial”), somber en half-droog (“Verdelho”) of half droog, rijk en vol (“Boal”): al deze variëteiten hebben een verfijnd fruitig boeket waarvan je kan genieten als aperitief of bij het nagerecht.

Vinho Verde:

Dit is een licht bruisende wijn, bijna niet zoet en met een laag alcoholgehalte( ongeveer 10%); soms zul je hem verfrissend vinden en soms warm, de witte Vinho Verde is perfect bij zeevruchten, vis en leverpastei.

Douro Wijnen

De rode wijnen zijn van een goede kwaliteit, De witte wijnen worden ook gedronken bij vis en leverpastei. De rode wijnen worden geschonken bij jachtschotels, gevogelte en sterke kazen.

Dão Wijnen

Ze hebben een alcoholgehalte van ongeveer 11-13 procent en hebben een fijne en velourse smaak.De rode wijnen hebben een mooie rubis kleur en kunnen harmonisch samen gaan met jachtschotels, gekruid vlees en kaas de witte wijnen zijn licht met een citrus toon en worden gewoonlijk geschonken bij jachtschotels, gegrild vlees en de sterke kazen van de streek. De witte wijnen zijn verfijnd en aromatisch.

Alentejo Wijnen:

De meest bekende wijngaarden van de Alentejo streek zijn die van Borba, Reguengos de Monsaraz, Vidigueira, Cuba en Alvito. De witte wijn productie is meer belangrijk dan de rode, nochtans daar komt verandering in . Beiden gaan goed samen met de vele regionale gerechten.

Colares Wijnen:

De rode wijnen zijn het perfecte complement van jacht- en vleesschotels. De witte wijn zou moeten fris gedronken worden bij vis, pastas en krachtige kaas.

Bucelas Wijnen:

Hoge zuurtegraad wanneer hij jong is en droog na rijping. Kan gedronken worden bij normale vis., and dry after aging; they should be served with not very spiced fish.

Setúbal Wijnen

De “moscatel” druif groeit in deze streek. De wijn geproduceerd afkomstig van deze druif is zacht en geparfumeerd, zoals honing, wanneer hij 5 jaar is. Hij is rijker en subtieler na 25 jaar. Hij wordt gebruikt als dessert wijn.

Algarve Wijnen

Deze wijnen zijn licht , velours , fruitig, en niet volkorpig; het alcoholgehalte is hoger dan 13 procent. De rode wijnen worden gebruikt bij gegrild vlees en Bacalhau, de witte wijnen als goede aperitieven.

Mis op het einde van de maaltijd niet de alles wegbrandende ‘bagaço” (gedistilleerde likeur) of de locale likeuren zoals “amarguinha” (gemaakt van zure amandelnoten). Noteer ook dat de kurken van de wijnflessen van een zeer hoge kwaliteit zijn. 2/3 van de kurken wereldwijd is afkomstig van Portugal . Het is de kurk die het mysterie rond de beste wijnen, van de hele wereld, bezegeld.

Recepten uit Portugal