Kip «piripiri» met rijst en champignons

home > recepten-uit-portugal > Kip «piripiri» met rijst en champignons

Snijd de kippen doormidden. Sla de halve kippen wat platter en bestrooi ze met zout. Doe de piripiripoeder in een kommetje. Smelt de boter en giet deze erbij. Knijp het teentje knoflook erboven uit. Bestrijk de halve kippen aan beide kanten met dit mengsel. Leg de stukken kip op een grillrooster met lekbak eronder en grill ze, onder af en toe keren en bestrijken met boter, in ca. 35 minuten gaar en bruin.
Serveer dit gerecht met rijst en champignons, waarvan hieronder het recept volgt:

Tip: piripiri is een scherp rood pepertje dat wordt gedroogd en vervolgens gemalen en als piripiripoeder wordt verkocht (in de grotere supermarkten en speciaalzaken). Een goede vervanger voor dit scherpe poeder is cayennepeper.

rijst met champignons 300 g snelkookrijst – 250 g kleine champignons – 1 grote ui – 2 teentjes knoflook – 5 eetlepels olijfolie – 1 dl bouillon (van tablet mag) – 4 eetlepels tomatenpuree – 1 eetlepel fijngehakte peterselie – verse kervel

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Borstel de champignons schoon; snijd een stukje van de steeltjes af. Snijd de grotere champignons middendoor. Pel ui en knoflook; snijd de ui in ringen, de teentjes knoflook in plakjes. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak ui en knoflook in 5 minuten goudgeel en zacht. Voeg de champignons toe en smoor ze ca. 3 minuten onder af en toe omscheppen. Voeg de bouillon en tomatenpuree toe en roer voorzichtig om. Meng de rijst door de champignonmassa en doe het geheel over in een voorverwarmde schaal. Bestrooi met de peterselie en de verse kervel.





Ingrediënten voor 4 personen

Nodig voor 4 personen:
2 kleine verse braadkuikens (elk ca. 800 g) – zout – 1 theelepel piripiripoeder – 75 g boter – 1 teentje knoflook