Gizado (portugese stoofpot)

home > recepten-uit-portugal > Gizado (portugese stoofpot)

De riblappen in grote dobbelstenen snijden. De ui grof snipperen. De tomaat evt ontvellen en in blokjes snijden. De wortel in plakjes of in stukjes snijden. De knoflook fijnhakken of persen.
In een snelkookpan wat olijfolie heet laten worden (eerst pan heet laten worden en dan de olijfolie er pas in) De ui met de knoflook en de laurierblaadjes in de pan doen en even bakken. Dan de spek erbij en even mee laten bakken. Dan de rundvlees erbij en rondom bruin bakken. Dan de tomaat en wortel erbij. Op smaak maken met het blokje bouillon wat zout peper en niet te zuinig met de paprikapoeder, evt. wat sambal of cayennepeper voor iets meer pit aan het eten. Dit door elkaar heen roeren en even samen warm laten worden. Dan de rode wijn en water erbij zodat het eten ongeveer een cm onder het vocht ligt. Dan deksel op de pan en op druk laten komen. Zodra het ventiel begint te fluiten of lawaai te maken het gas laag zetten. Het geheel 50 minuten laten stoven en dan voorzichtig de druk van de pan af halen. Even proeven of er genoeg zout in zit en dan de geschilde en in stukken gesneden aardappel in de pan doen en de gedopte en gehalveerde sperziebonen. Pan weer op druk laten komen en nog 10 minuten laten stoven.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g riblappen, 125 g dobbelsteentjes mager spek, 2 tomaten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 blaadjes laurier, 1/2 winterpeen of wat gewone wortels, 5 aardappels, 300 g sperziebonen, blokje bouillon (kip of rund), zout, peper, paprikapoeder en evt. wat cayennepeper of theel. sambal, 1/2 liter rode wijn en 1 á 2 dl water.