Gevulde kalkoen

home > recepten-uit-portugal > Gevulde kalkoen

Vraag de poelier ook om de lever, nek en vleugels van de kalkoen. Leg de kalkoen in een grote pan en giet er koud water overheen met 3 eetlepels zout en schijfjes citroen. Laat hem zo een nachtje staan. Wrijf dan de kalkoen goed droog en wrijf hem daarna in met grof zeezout.
Breek intussen het brood in kleine stukjes in een kom en roer de eieren een voor een los met het brood. Snijd de bacon in smalle reepjes en doe ze bij het brood. Roer er ook de boter door. Snijd de borst van de kalkoen open en stop de vulling erin. Naai dan de borst weer dicht. Braad de kalkoen, overgoten met de gesmolten boter, in de braadslee in de op 225°C voorverwarmde oven in 2 1/2-3 uur gaar. Draai de oventemperatuur na een half uur terug naar 175°C en bedruip de kalkoen regelmatig.
Trek een bouillon van de lever, vleugels en nek in 1 liter water. Hak de ui in stukjes en fruit hem in de olijfolie in een diepe braadpan even aan. Doe ook de rijst erbij. Laat de rijst glazig worden. Schenk de gezeefde bouillon bij de rijst en laat de rijst op een klein vuur gaar worden.
Serveer de rijst bij de gebraden kalkoen. Lekker met een groene salade.

Opmerking: in het oorspronkelijke recept worden rijst en kalkoen samen in een (houtgestookte) oven gegaard. Over de schaal van het rijst-bouillonmengsel wordt een rooster gelegd waarop de kalkoen wordt geplaatst. Zo druppelen de vleessappen van de kalkoen in de rijst en vermengen geuren en smaken zich optimaal. De meeste moderne ovens zijn daarvoor echter te klein.





Ingrediënten voor 4 personen

Voor 6 personen:
1 babykalkoen (2 1/2-3 kg) – 1 kg grof zeezout – 2 citroenen – 100 g boter

vulling: 250 g oud witbrood – 3 eieren – 100 g bacon – 1 eetlepel boter – peper en zout

rijst: 500 g rijst – lever, vleugels en nek van de kalkoen – 1 ui – 3 eetlepels olijfolie – peper en zout