Schelpdieren in Algarve-stijl (amêijoas na cataplana)

home > recepten-uit-portugal > Schelpdieren in Algarve-stijl (amêijoas na cataplana)

Was de schelpdieren zorgvuldig onder koud stromend water; zet ze daarna in de week in lichtgezouten water, zodat ze zich vol kunnen zuigen. Ververs het lichtgezouten water enige malen. Gooi de exemplaren weg die open zijn en die, welke zich niet sluiten als u er met een mes een tik op geeft. Verhit de olijfolie in een cataplana of in een stoof- of braadpan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op een zacht vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de ham en chorizo toe en bak ze rondom bruin. Voeg de witte wijn toe, daarna de tomaten, paprika en piripiri, en de koriander. Breng het geheel aan de kook en laat het vocht iets inkoken. Breng het op smaak met zout en zwarte peper. Voeg dan de schelpdieren toe.
Sluit, als u een cataplana gebruikt, die luchtdicht af. Gebruikt u een stoof- of braadpan, leg er dan een deksel op. Laat flink doorkoken gedurende 5-10 minuten of tot de schelpdieren alle geopend zijn. Zet de cataplana of andere pan op tafel en serveer direct.

Wijnsuggestie: serveer met een goede, droge vinho verde, zoals Quinta da Aveleda, Casal, of een zgn. mono-variéteit, zoals de bijzondere (én dure) Alvarinho of wijnen van de minder bekende, eenvoudige (maar toch lekkere) druiven als Loureiro of Trajedura.





Ingrediënten voor 4 personen

Amêijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma’s die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zó met grote teugen opdrinkt!
Tussen haakjes: de piripiripepers in dit recept zijn strikt naar eigen keuze. Deze kleine rode duiveltjes, naar Portugal gebracht vanuit de vroegere Portugese kolonie Angola en heel veel in de keuken van de Algarve gebruikt, zijn verschrikkelijk scherp (heet). Maar zij worden meestal met verstand gebruikt, meer om geur en smaak te geven, dan om je hoofd te laten ontploffen!!!

Voor 4 personen:
1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen) – 3 eetlepels extra virgine olijfolie – 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden – 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden – 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham) – 1 chorizo, in dobbelsteentjes – ca. 1 1/4 dl droge witte wijn – 5 verse tomaten – 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden – 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak – u bent gewaarschuwd!), ontzaad en in reepjes gesneden – handvol grofgehakte cilantro (koriander) – zout en zwarte peper