Dikke groentesoep uit de bergen

home > recepten-uit-spanje > Dikke groentesoep uit de bergen

Trek 2 liter bouillon van het stuk schenkel met been en de kippenpoelet, met wat selderij, prei, peperkorrels, laurier, ui, knoflook en zout. Alles naar smaak. Zeef de bouillon. Snijd het vlees klein en doe het er weer in terug. Zet de bouillon weer op het vuur en voeg eraan toe: de in blokjes gesneden rauwe ham of spek, even uitgebakken met wat ui, de uitgelekte bruine bonen, de stukjes aardappel en dan liefst wat van die aardige witte raapjes, die sommige groetemannen met gevoel voor traditie en decoratie in de etalage hebben, uiteraard ook kleingesneden (als die er niet zijn, dan maar wat koolraap). Verder de kleingesneden kool en selderijknol.
Laat de groenten bijna gaar koken. Voeg er dan de rijst en de vermicelli aan toe. Het plukje saffraandraadjes, fijngewreven in wat lauw water, hoort er ook in om het goed Spaans te maken, verder zout en flink wat paprika, en natuurlijk ook een fijngehakt Spaans pepertje. Laat de soep nog zo lang pruttelen tot de rijst en vermicelli gaar zijn.
Lekker met stokbrood.

Ingrediënten voor 4 personen

De Spaanse naam voor deze soep is cocido del montañés.

Voor 4 personen:
schenkel met been en wat kippenpoelet (samen ca. 600 g) – selderij – prei – peperkorrels -laurier – ui – knoflook – zout – 100 g rauwe ham of spek – wat uisnippers – 1 potje bruine bonen – 2-3 kleingesneden aardappelen – witte raapjes – 250 g kool – 1/4 selderijknol – 1 kopje rijst – 50 g vermicelli – 1 plukje saffraandraadjes – 1 paprika, in stukjes – 1 Spaanse peper