Rijst met kip

home > recepten-uit-spanje > Rijst met kip

Verdeel de kippenbouten in dijen en drumsticks. Snijd de plakken chorizo in vieren. Snipper de uien en de knoflook. Snijd de paprika’s in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de kwarten in reepjes. Week de saffraandraadjes in de bouillon. Verhit de boter in een grote koekenpan met een hoge rand en braad de stukken kip rondom goudbruin. Laat ze met het deksel op de pan ca. 15 minuten stoven. Neem ze uit de pan en bestrooi ze met wat zout en peper. Maak de pan schoon.
Verhit de olijfolie in de pan. Doe de worst en de ui in de pan en laat bakken tot de ui glazig is. Laat de knoflook en de paprikareepjes kort meebakken. Voeg de rijst toe en schep om tot de korrels rondom met een vetlaagje bedekt zijn. Roer de bouillon met de saffraan door de inhoud van de pan, breng aan de kook, draai het vuur laag, leg de stukken kip op de rijst en laat de rijst met het deksel op de pan in 20 minuten gaar worden. Schep de doperwtjes door de rijst, proef of er nog wat zout en/of peper bij moet en warm nog ca. 5 minuten door. Garneer met plakjes tomaat en zwarte olijven.
Tip: De vrij dure saffraandraadjes kunnen desgewenst vervangen worden door 1 theelepel saffraanpoeder of door koenjit (kurkuma) wat in de Oosterse keuken wordt gebruikt om rijst geel te kleuren.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor 4 personen:
4 grote kippenbouten – 200 g chorizo, in dikke plakken gesneden – 2 uien – 2 teentjes knoflook – 2 rode paprika’s – 1 envelopje saffraandraadjes – 3/4 liter kippenbouillon – 50 g boter – zout en versgemalen peper – 2 eetlepels olijfolie – 300 g droogkokende rijst (geen snelkookrijst) – 250 g doperwtjes (diepvries) – plakjes tomaat om te garneren – zwarte olijven om te garneren