NEDERLANDSE RIJSTTAFEL

home > rijsttafels > NEDERLANDSE RIJSTTAFEL

U heeft nu rijsttafels uit 6 landen leren kennen. Het leuke van een rijsttafel is dat je zoveel keus hebt en van alles naar eigen lust kunt nemen.
Ook Nederland kent een ‘rijsttafel’, weliswaar niet met rijst als basis, maar kapucijners vormen de hoofdmoot van de tafel: een stevige oer-Hollandse maaltijd met vreemd genoeg een Engelse naam Captain’s dinner. Met al die bakjes op tafel is het ook nog eens een oer-gezellige maaltijd.
Deze maaltijd dankt zijn naam aan het feit dat vroeger op lange zeereizen – op zeilschepen wel te verstaan – soms in tijden geen haven werd aangedaan en de bemanning dus verstoken was van verse waar. De inventiviteit van de scheepskoks was groot en ze draaiden zeer voedzame, gezonde maaltijden in elkaar zonder enige groente aan boord te hebben.
Wij zitten niet op zee en voegen dus voorzichtig wel wat groens toe in de vorm van preitjes.





Ingrediënten voor 4 personen