Voor een Captain's dinner hebt u nodig

home > rijsttafels > Voor een Captain's dinner hebt u nodig

De gedroogde kapucijners wassen en in ruim koud water een nacht laten weken. De kapucijners in het weekwater aan de kook brengen en in ca. 1 1/2 uur zachtjes gaar koken. Na ca. 1 uur pas zout toevoegen. De prei schoonmaken en het witte en lichtgroene gedeelte in heel smalle ringen snijden. De uien pellen en in ringen snijden. Het ontbijtspek in reepjes snijden. De kapucijners in het kookvocht door en door verwarmen (of de kapucijners in blik in hun vocht door en door verwarmen).
Intussen in een koekenpan de boter verhitten en hierin het spek uitbakken. Het spek met een schuimspaan uit de pan nemen en in een schaaltje doen. In het achtergebleven spekvet de uiringen goudbruin bakken. In een schaaltje doen en warm houden. Boven een steelpan de cocktailworstjes afgieten. De worstjes in een schaaltje doen. Het vocht aan de kook brengen en hierin het pekelvlees verwarmen. De augurken in plakjes snijden. De bietjes en zilveruitjes afgieten. De augurken, de bietjes, de zilveruitjes, de mosterd en de piccalilly in aparte schaaltjes doen. De kapucijners afgieten, de prei erdoor mengen en in een grote kom doen.
Alles op tafel zetten. Iedereen stelt aan tafel zijn eigen maaltijd samen.

Zorg voor voldoende warmhoudapparatuur (rechauds; theelichtjes mogen ook!). En ook voor verwarmde borden.

Wat kunt u nog meer op tafel zetten?

dobbelsteentjes zeer krokant gebakken mager spek
reepjes paprika in het zuur
snippers ui, met snippertjes appel en kerrie gefruit
plakjes hardgekookt ei met een sausje van mosterd en room
appelmoes met wat gember erdoor
blokjes gekookte ham of casselerrib, vermengd met geraspte mierikswortel en wat azijn
rauwe bloemkoolroosjes met een sausje van mayonaise en wat mosterd
geraspte worteltjes, met citroensap en een snufje suiker aangemaakt
blokjes zachte, rijpe handpeer met wat citroensap
plakjes tomaat, heel zacht in wat olie gestoofd met zout en paprikapoeder
komkommersla
kleine stukjes schouderkarbonade, besprenkeld met sojasaus en citroensap, en even gebakken
kleine balletjes gehakt, zeer pikant aangemaakt met geraspte ui, zout, peper en wat tabasco, en daarna gebakken

En tenslotte…

Wat lét u om in plaats van de kapucijners een grote kom witte rijst op tafel te zetten! Dan heeft u een echte Nederlandse rijsttafel!!!





Ingrediënten voor 4 personen

400 g gedroogde kapucijners of 2 blikken kapucijners (nettogewicht ca. 850 g)
zout
1 prei
3 uien (ca, 200 g)
200 g ontbijtspek
1 eetlepel boter
200 g pekelvlees (plakjes)
1 blik cocktailworstjes (nettogewicht ca. 400 g)
5 zoetzure augurken
1 klein potje zoetzure bietjes (nettogewicht ca. 320 g)
1 klein potje zilveruitjes (nettogewicht ca. 320 g)
mosterd
piccalilly