Ballekes

home > recepten-uit-belgie > Ballekes

Meng in een kom het kalfs- en varkensgehakt, de eierdooier met de in
bier geweekte sneetjes brood. Voeg nootmuskaat, zout en peper toe.
Verdeel de massa in hompjes ter grootte van een ei. Rol er platte
ballen van en wentel deze even door de bloem.

Doe wat boter in een pan en laat de ballekes snel aan alle kanten
bruin worden. Schik de ballekes in een vuurvaste schotel. Giet het
bier in de pan en laat dit op hoog vuur in de boter sissen. Doe de
kokende vloeistof over de balletjes en leg hier en daar wat vlokjes
boter (het restant van de 100 g). Laat alles gedurende 20 min. in een
hete voorverwarmde oven gaar worden.

Serveer de ballekes warm met gekookte aardappelen of koud met frieten
en een slaatje met vinaigrette.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g kalfsgehakt
300 g varkensgehakt
1 eierdooier
2 sneetjes brood zonder korst
1 eetl bloem
100 g boter
1/4 liter bier
geraspte nootmuskaat
peper
zout