recepten-uit-belgie

De Belgische keuken

België staat bekend om de patat maar de keuken heeft veel meer te bieden. De Belgische keuken is een combinatie van de Nederlandse keuken en de Franse keuken. Doordat België aan de kust ligt, wordt er relatief veel vis gegeten, meer dan in Nederland. In het oosten van Vlaanderen bevinden zich de grote velden waar veel groente wordt verbouwd. Vlees en gevogelte komen voor een groot gedeelte uit Nederland. De mooie ingrediënten worden verwerkt in schitterende gerechten. Zo zijn de Belgen verzot op hutspot en natuurlijk Gentse waterzooi. Veel traditionele gerechten, zoals Vlaamse karbonade of konijn met pruimedanten, ontlenen hun karakteristieke smaak aan het feit dat het vlees bij de bereiding in bier wordt gesmoord. Bier is dan ook een geliefd ingrediënt in de Belgische keuken.

Eten en Drinken

Eetgewoonten

Sommigen durven het ontbijt wel eens een keertje over te slaan, maar de meeste Belgen rekenen toch op hun vertouwde kopje koffie of thee om min of meer wakker te worden. Daar hoort ook een belegde boterham, een knapperig broodje of een croissant bij. Anderen houden meer van ontbijtgranen of yoghurt. Keuze te over. ’s Middags eten veel mensen een warme maaltijd. Dat doen ze thuis, in de kantine op het werk of in een restaurant. Zelf klaargemaakte boterhammen of belegde broodjes zijn ook heel populair. Na schooltijd krijgen veel kinderen een vieruurtje. Daar knappen ze weer van op na hun lange schooldag. ’s Avonds volgt voor de ene een warme maaltijd, de andere verkiest dan weer één van de talrijke soorten heerlijk brood met zijn favoriete beleg.

Bier in en bij de maaltijd

Omdat bier meer gevarieerde smaken bezit dan wijn en het al vlug bitter dreigt te worden in bereidingen, wordt het gebruik van bier dikwijls beperkt tot het aromatiseren van sauzen. Het volstaat daarbij meestal om de voorziene hoeveelheden wijn te vervangen door een scheutje bier, want tijdens het inkoken wordt het bittere karakter van het bier versterkt. De beste resultaten krijgt u door het bier stapsgewijze toe te voegen, zodat het niet de kern van het gerecht gaat vormen, maar slechts subtiel aanwezig is.

Stoofgerechten kunt u bijvoorbeeld met bier verrijken door een tiental minuten voor het einde van de stooftijd nog wat bier toe te voegen aan het stoofvocht. Eenmalig rijkelijk bier toevoegen, zou het gerecht uit balans halen, waardoor het bitterder gaat smaken. Dat negatieve effect kunt u eventueel terugdringen doortoevoeging van suiker, zoete vruchten (dadels, vijgen, pruimen) of groenten zoals wortelen, bleekselderij, prei, uien en rode paprika. Ook room, mäis- en aardappelmeel kunnen helpen om de bitterheid te verlagen, zij het dat u daardoor het stoofgerecht ook meer gaat binden. Stoofvocht of een saus met bier mag u ook niet te lang laten inkoken, want dan gaat het bittere eveneens overheersen.

Echt verfijnde biergerechten bereiden is geenszins eenvoudig en vraagt heel wat ervaring en talent. Bij de maaltijdkeuze zult u er hoe dan ook moeten over waken dat gerecht en bier perfect harmoniëren. Dat vergt in de eerste plaats een gedegen kennis van de smaakeigenschappen van de Belgische bieren en van heel wat voedingswaren. Combinaties met zurig-zoete en bittere bieren liggen nu eenmaal niet voor de hand. En voor een contrasterende keuken is het samengaan nog minder evident.

Globaal zijn er een vijftal stelregels voor een perfect huwelijk van bier en gerechten:

1. Kies eerst het gerecht en daarna pas het bier dat erbij hoort. Gerecht en bier moeten hetzelfde smaakgehalte of dezelfde smaaksterkte hebben. Bij een lichte schotel hoort een licht biertje, bij een meer geprononceerd gerecht hoort ook een meer uitgesproken karaktervol bier.
2. Bier en gerecht harmoniëren bij voorkeur met elkaar en dat betekent ook dat zuur, zoet en bitter in een gelijke verhouding terug te vinden zijn in de maaltijd en in het bier. Eventueel kunt u de biersmaak laten doorsijpelen in een vergezellende saus, maar dat is geen vereiste.
3. Bier hoeft geenszins in de saus, maar de specifieke smaak van een saus kan wel bepalend zijn voor de keuze van het bier.
4. Niet alleen het gerecht is belangrijk, ook de wijze waarop het wordt klaar gemaakt: stoven of bakken? Het wordt kiezen tussen een zachter of een meer uitgesproken bier.
5. Respecteer een logische volgorde in de keuze van zowel de gerechten als de bieren. Lichte, minder sterke bieren passen bij aperitiefhapjes en voorgerechten, meer karaktervolle en sterkere bieren horen bij de hoofdschotel. Voor het dessert kunt u overschakelen naar een meer specifieke zurig-zoetige of fruitige smaak. Evolueer door het menu heen van minder sterke naar meer uitgesproken smaken, van licht alcoholische naar sterke bieren. Het dessert kan daarop een uitzondering vormen afhankelijk van de keuze voor zoetige desserts of een kaasschoteltje.

Voorgerechten

Een diner in België is een leuke aangelegenheid. Het hele gezin zit dan minimaal een uur aan tafel. Het diner bestaat uit minimaal drie gangen waarbij de meeste energie wordt gestoken in het hoofdgerecht. Het voorgerecht is echter ook niet onbelangrijk. Het voorgerecht is bedoeld om de eetlust en belangstelling voor de rest van de maaltijd te wekken. Een voorgerecht is vaak een klein kopje soep, een plak paté of een gemengde groene salade. In de voorgerechten kan een kok zijn creativiteit kwijt. Het is ook de manier om restjes te gebruiken.

Desserts

De beste manier om een heerlijk diner af te sluiten: een groot dessert. In de keukens van de Belgische restaurants worden heerlijke nagerechten bereid waarin natuurlijk veel chocolade zit verwerkt. Van een eenvoudige plak chocoladecake tot lekkere dunnen pannenkoekjes met roomijs en chocoladesaus. Na het desserts wordt vaak nog een kopje koffie gedronken en vaak worden daarbij ook enkele soorten bonbons geserveerd. De persoon die niet zo gek is op al die zoetigheid is er de kaasplank. Deze is de laatste flink in opkomst. Vraag om de zachte kazen die in België worden gemaakt. Deze kazen komen van de vruchtbare weidegronden van Wallonië en smaken voortreffelijk. Bij een kaasplank drinkt u bijpassende rode wijn.

Belgische bonbons

De chocolade uit België is over de hele wereld bekend. Dankzij het vakmanschap van de Belgische chocolademakers vormt ze een van de symbolen van Belgische kwaliteit in de wereld. De reputatie van de Belgische bonbons is mede te danken aan de strenge fabricageregels. Zelfs nu een Europese richtlijn het gebruik toelaat van 5% andere plantaardige vetstoffen dan cacaoboter, blijven de meeste ambachtelijke chocolademakers trouw aan hun recepten met 100% cacaoboter. Er zijn vandaag de dag nog veel bekende chocolademakers zoals Galler, Guylian, Godiva, Leonidas, Marcolini, Corné en Jacques. Zij houden tot op de dag van vandaag de buitengewone kwaliteit van de Belgische chocolade hoog. Een van de meest verspreide Belgische specialiteiten zijn ongetwijfeld de ‘pralines’, met chocolade gevulde bonbons. De pralines werden in 1912 uitgevonden door Jean Neuhaus en zijn onder te verdelen in manons, pralines met slagroom, pralinés, pralines met marsepein, met likeur en truffels. Om hun fijne smaak zo goed mogelijk te behouden is er zelfs een speciale gebrevetteerde verpakking ontwikkeld, de zogenaamde ‘ballotin’ of pralinedoosje.

Recepten uit België