Kip "Pattes noires van Bouvigny" met Witlof

home > recepten-uit-belgie > Kip "Pattes noires van Bouvigny" met Witlof

De kip in zijn geheel braden, als de braadtijd voor 2/3 voorbij is, de kip uit de pan halen. Het vlees versnijden en terug in de pan doen (het karkas van de kip bewaren voor stap 3). Verder gaar laten worden.

Intussen het witlof rauw in hete boter aanbakken, kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Als de stronken een goudbruin korstje hebben, ze op in een hete ovenschotel schikken. De stukken kip erboven op leggen, het geheel met ingeboterd papier afdekken en warm houden.

Terzelfdertijd het karkas van de kip grof hakken en samen met de al even grof gehakte groenten (selder, sjalotten, wortels) en de kruiden (tijm, laurier, look en jeneverbessen) even laten stoven. Met het bier overgieten en op hevig vuur tot de helft laten inkoken; daarna de kalfsfond toevoegen en nogmaals tot de helft laten inkoken.

Saus zeven en smeuïg binden met een flinke klont boter. kruiding nagaan en de saus over de versneden kip gieten. Het geheel kan nog even in de oven om de smaken te laten versmelten.

Dien op met knikkergrote aardappeltjes, die rauw een vijftal minuten in hete boter zijn gebakken en daarna in een afgedekt stoofpotje met veel boter in de hete oven zijn gezet totdat alle boter opgeslorpt is.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1 flinke kip van 1,5 kilo
12 witlofstronkjes
1/2 liter Geus De Neve (lambiek)
1 liter bruine kalfsfond
300 g boter
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 teentje knoflook
4 gehakte jeneverbessen
1 muskaatnoot
50 g takjes witte selderij
50 g sjalotten
50 g wortelen