Brusselse mirabellentaart

home > recepten-uit-belgie > Brusselse mirabellentaart

Maak het zanddeeg een dag van tevoren: zeef de bloem en leg dat in een bergje op het werkvlak. Maak er een kuiltje in, voeg een snuf zout toe en breek er het ei in. Voeg er ook nog de eidooier bij. Voeg dan de poedersuiker en de vanillesuiker toe, evenals de in stukken gesneden zachte boter. Werk de ingrediënten met een spatel snel door elkaar. U kunt het ook met de handen doen, maar dan moeten deze koud zijn. In elk geval moet u kort mengen. Vorm er een bol van. Als het deeg dreigt te verkruimelen, meng er dan een beetje melk door. Wikkel de bol in vershoudfolie en leg hem een nacht in de koelkast.
Rol de volgende dag het zanddeeg uit tot een cirkel van 36 cm, als de vorm van een diameter van 28 cm heeft. Beboter de vorm en bekleed met het zanddeeg. Prik de bodem in met een vork en knip met een schaar de deegranden bij die nog 2 cm over de rand moeten komen, zodat ze naar binnen kunnen gerold worden om een dik reepje te vormen, dat u mooie vormen geeft door het deeg tussen duim en wijsvinger aan te drukken.
Bereid de eiercrème. Schud poedersuiker en bloem in een diepe kom en meng er een losgeklopt ei door. Kneed en roer er het tweede losgeklopte ei door. Meng zorgvuldig en roer er de melk of de room en de vanille door.
Spatel de crème voorzichtig op de deegbodem en blijf tot aan de helft van de rand.
Bak 15 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. Het deeg en de crème mogen niet kleuren! Was intussen de mirabellen, snijd ze zonder te pletten middendoor en verwijder de pit.
Neem de taart uit de oven en temper de hitte tot 180 °C. Schik er de halve mirabellen op: een eerste rij met het vel naar beneden, een tweede rij met het vel naar boven en ga zo voort tot alles opgebruikt is. Bestuif met poedersuiker en laat een half uur bakken in de warme oven.
Bereid intussen de suikersiroop. Breng in een steelpan water aan de kook met suiker en citroensap. Laat een minuutje doorkoken, neem van het vuur en roer de rum erdoor. Laat al roerend met een houten spatel indikken en houd warm.
Neem de taart uit de oven, overgiet met de warme siroop en laat afkoelen. Serveer met een schaaltje slagroom en vanille-ijs.





Ingrediënten voor 4 personen

zanddeeg: 300 g patentbloem – 150 g boter – 150 g poedersuiker – 1 mespunt zout – 1 zakje vanillesuiker – 1 ei + 1 eidooier
verder: 1 klont boter
crème: 2 eieren – 2 eetlepels bloem – 3 eetlepels poedersuiker – 1 dl volle melk of room – 1/2 theelepel vanillepoeder
garnituur: 1 kg mirabellen – 3 eetlepels poedersuiker
suikersiroop: 3 eetlepels water – 100 g suiker – 1 eetlepel citroensap – 1 eetlepel rum
extra: taartvorm van 28 cm