Kip met Bier

home > recepten-uit-belgie > Kip met Bier

De kip of de haan in 8 stukken snijden, het spek in dobbelsteentjes. De spekblokjes even in kokend water gooien, na 5 min. laten uitlekken en met keukenpapier droogdeppen. De look en de sjalot fijnhakken. In een cocotte laat men de boter en de olie samen heet worden. De spekblokjes worden er, roerend met een houten lepel, snel in uitgebakken en met een schuimspaan weer uitgenomen.
In hetzelfde vet legt men nu de stukken kip. Zout en peper toevoegen, de vlam hoog draaien en onder voortdurend omkeren de stukken aan alle kanten laten bruinen. De vleugels en de borst neemt men uit de pan als ze gebruind zijn, de billen laat men nog 5 min. langer liggen. Dan alle stukken terug in de pan doen, bestrooien met bloem en omscheppend deze laten kleuren.
Giet de jenever erover, draai het vuur hoog en steek de alcoholdampen in brand. Blus met het bier en, naar keuze, een glas bouillon. Voeg het look-sjalotmengsel toe, het bouquet garni en breng aan de kook. Na 2 . 3 minuten koken plaatst men een deksel op de pan en de pan in een matig warme oven. Het kookvocht moet net pruttelen.
Terwijl de cocotte in de oven staat maakt men de uien en de paddestoelen schoon. Grote paddestoelen in vieren snijden. In een sauteuse verwarmt men de boter. De uitjes worden al roerend licht gekleurd. Vervolgens legt men het deksel erop en laat men ze in een half uur gaar worden. Halverwege kan men enkele lepels bouillon toevoegen. Als de uitjes gaar zijn, voegt men de spekblokjes toe.
De paddestoelen doet men met een soeplepel azijn in een pan met kokend water. Na 10 min. schept men ze eruit, en als ze goed uitgelekt zijn, voegt men ze bij de uien en het spek. Op een klein vuur goed mengen.
De stukken kip moeten na 1.5 uur net gaar zijn. Schep ze uit de kookpan en houd ze warm in een diepe schotel boven een pan kokend water.
Zeef de saus en giet ze in de cocotte, samen met de uitjes, spek en paddestoelen. Geef enkele draaien aan de cocotte, zodat alles zich mengt, zonder dat de uien en paddestoelen stuk gaan. Voeg de room toe en giet deze saus over de stukken kip. Dit gerecht wordt opgediend met gekookte aardappelen, aardappelkroketten of frites.





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1 jonge kip of haan van 1.5 kg
125 g buikspek
30 g boter
2 soeplepels olie
zout
peperkorrels
2 soeplepels bloem
1 glaasje jenever
1/2 liter blond bier
1 teentje knoflook
2 sjalotjes
een bouquet garni
20 kleine uitjes
250 g paddestoelen
2 soeplepels room
2 glazen kalfsbouillon