Uienbrood

home > recepten-uit-belgie > Uienbrood

De rogge met de haver, tarwe, karwijzaad en koriander fijnmalen en zorgvuldig met de gist en het zuurdesemextract mengen. Het zout, de reuzel en het lauw water toevoegen. De ingrediënten met de mixer of in de keukenmachine eerst op de laagste, dan op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een glad deeg kneden. Het deeg op een warme plaats laten rijzen tot het bijna 2 keer zo hoog is. De uien pellen en in schijven snijden. De reuzel smelten, de uischijven daarin fruiten, af laten koelen en met karwijzaad en oregano op smaak brengen. Het gerezen deeg op het aanrecht nog een keer goed kneden, in 20 stukken verdelen. Elk deegstuk tot een dunne lap uitrollen. Een soufflévorm invetten, 4 deeglappen erin leggen. 1/4 Deel van het uimengsel erover verdelen. Dit herhalen tot alle ingrediënten er in lagen in liggen, de bovenste laag moet uit deeg bestaan. De lagen goed aandrukken. Afgedekt op een warme plaats nog ca. 30 minuten laten rijzen. Met water en met karwijzaad bestrooien. De vorm op het rooster in de voorverwarmde oven zetten. Oven op ca. 200°C, baktijd ca. 60 minuten.
Het gebakken brood uit de vorm storten en nog ca. 5 minuten in de oven leggen.





Ingrediënten voor 4 personen

150 g rogge – 100 g haver – 250 g tarwe – 1 theelepel karwijzaad – 1 theelepel koriander – 1 pakje droge gist – 1 pakje zuurdesemextract – 1 theelepel zout – 75 g zachte reuzel – 3 3/4 dl lauw water – 300 g uien – 30 g reuzel – 1 theelepel karwij-zaad – 1 theelepel gemalen oregano – nog wat karwijzaad