de-aziatische-keuken

De Aziatische keuken

De Aziatische keuken is vers en kleurrijk, smaakvol en nooit saai of voorspelbaar.
Omdat de nadruk op granen en groenten ligt, zijn de gerechten gezond, goedkoop en gemakkelijk te bereiden. De Aziatische keuken is even veelzijdig en gevarieerd als de Europese keuken. Buurlanden hebben sommige ingrediënten gemeen, maar alle Aziatische landen hebben keukens ontwikkeld die uniek zijn. Het proeven van de gerechten uit deze landen is een waar avontuur.
Op deze speciale pagina vindt u recepten uit onder andere Indonesië, China, Japan, Thailand en India.

De Indonesische Keuken is rijk en gevarieerd en weerspiegelt de diverse invloeden die het land en zijn geschiedenis gevormd hebben.
De Indonesische Keuken combineert hete pepers, kruiden en specerijen met zoete kokos, palmsuiker en pinda’s, zure limoenen, citroengras en tamarinde.
De gerechten worden vaak geserveerd met kommetjes sambal en pikante bijgerechten van kokos, lombok en garnalenpasta.
Elk Thais gerecht vormt een verfijnd evenwicht tussen krachtige smaken.
De soepen en de curry’s zijn tegelijk zoet en zuur, met rinse tamarinde, hete pepers, pittige limoenblaadjes en handenvol basilicum, koriander en munt.
Ook Thailand heeft bereidingswijzen en ingrediënten uit andere landen overgenomen: roerbakken en stomen uit China, specerijen uit India.
De smaken van de Thaise keuken zijn echter uniek.
De Chinese keuken gebruikt vers vlees en groente op eindeloos veel manieren om uitgebalanceerde gerechten te creëren.
In de Kantonese keuken in het zuiden gebruikt men de overvloed aan natuurlijke ingrediënten, die worden gestoomd of roergebakken op hoog vuur en op smaak worden gebracht met wat sojasaus, gember of lente-ui.
Peking in Noord-China heeft een streng klimaat, met als resultaat heerlijke stoofpotten, dumplings en de beroemde pekingeend.
Het eten uit Szechuan is gekruid met hete pepers en specerijen en in Shanghai worden rijke vis- en vleesgerechten langzaam gesmoord.
In de Indiase keuken staan de kruiden en specerijen centraal, die tot masala’s gemalen worden, aromatische mengsels die voor elk gerecht opnieuw gemaakt worden.
De verscheidenheid van gerechten weerspiegelt de religieuze, culturele en geografische verschillen in de landen. In Noord-India wordt veel vlees gegeten: curry’s, tikka’s en kofta’s met vers brood dat in de saus gedoopt wordt. De gerechten uit het zuiden zijn voornamelijk vegetarisch, heet en kleurrijk. Voor religieuze en culturele gebeurtenissen worden speciale gerechten bereid, van een feestelijke pan biriyani met saffraan tot kokosgebakjes.
De Japanse keuken is zowel een lust voor het oog als een streling voor de tong.
De gerechten worden fraai gepresenteerd en er worden alleen verse ingrediënten gebruikt.
De Japanse keuken gebruikt weinig specerijen. Koks laten liever de natuurlijke smaak van de afzonderlijke ingrediënten tot hun recht komen. De karakteristieke smaak van Japans eten is afkomstig van dashi, een bouillon van gedroogde vis en zeewier, de rijstwijnen mirin en sake en de drie sojabonenproducten miso, tofu en Japanse sojasaus.

De Aziatische keuken