risotto-recepten

Niemand weet precies waar en wanneer de eerste risotto werd gemaakt. Het lijkt op pilav, dus de oorsprong zou in het Verre Oosten kunnen liggen.

Arborio is een Italiaanse rijstsoort, die groeit op de Noorditaliaanse Povlakte. De ronde rijstkorrels binden zich tijdens het koken gemakkelijk met het kookvocht. Ze kunnen maar liefst 5 keer hun gewicht aan vocht opnemen, zonder hun vorm te verliezen of tot pap te koken. Zo ontstaat de karakteristieke zachte romige basis, terwijl iedere afzonderlijke rijstkorrel zijn stevigheid behoudt.

Risotto was vroeger een rijke-lui’s-maaltijd. Nog steeds maakt het in bepaalde Italiaanse streken een belangrijk onderdeel uit van het bruiloftsmaal. En de zondag is geen zondag zonder risotto.
Iedere streek in Italië kent zijn eigen authentieke risotto met telkens weer andere subtiele smaakcombinaties. Wereldberoemd is de goudgele
risotto Milanese die met saffraan wordt bereid.

Serveer de risotto zodra hij is bereid. Als u hem nog enkele minuten laat staan, zal de rijst plakkerig dik worden en de romige consistentie verliezen.

U kunt risottorijst beter niet wassen voor u hem in de pan doet; zo wordt het gerecht smeuïger en dus nog lekkerder.

Voor het bereiden echte risotto moet u even de tijd nemen: zo’n 20 minuten, want die tijd heeft de rijst nodig om mooi beetgaar te worden.
Rijst wordt pas risotto als deze in een open pan, onder regelmatig roeren en het voortdurend toevoegen van vocht wordt bereid. U kunt dus niet gewoon de pan opzetten en weglopen.

Een goede bouillon als basis
Een lekkere risotto staat of valt met de kwaliteit van de bouillon. Het gebruik van een bouillontablet is natuurlijk heel gemakkelijk en geeft een smakelijk resultaat, maar verse zelfgetrokken bouillon is het allerlekkerst.

Risotto recepten