curry

Curry is de omschrijving van een groot aantal gekruide gerechten die vooral voorkomen in de Indiase keuken, maar ook in veel andere Aziatische landen. In de 18e eeuw werd het concept van curry ook naar Europa gebracht door Britse kolonisten.

Naanbrood. Naanbakkerij in Kaboel.
In India en ook in Afghanistan worden de curry’s met rijst of naan gegeten, maar ik vind het alle twee lekker en doe dus meestal naan en rijst.
Zelf naan bakken is niet zo moeilijk en leuk om te doen.
Vind je dit te veel werk kan je ook die van Patak’s kopen, die met knoflook en koriander is best lekker.

Kip Tandoori.

De tandoori is een bereidingswijze. Vaak worden stukken gemarineerde kip aan grote spiezen geregen en gaar gemaakt in een tandoori-oven die wel tot 500 graden heet kan worden. De oven is een soort klei-oven met in het midden bovenop een groot gat, daar onder band een takkebos hout.
Het hele ding lijkt wel op een wasmachine met bovenlader, qua vorm dan.
In die ovens bakken ze ook de naanbroodjes gaar, een soort platte pitabroodjes. De platte deeg stukken worden tegen de wand van de hete klei-oven geplakt. Na een minuut of twee is het broodje aan een kant goed en wordt de andere kant van het broodje gaar gebakken. De kok die de oven bediend doet dit allemaal zonder ovenwanten! Ik mocht ook een broodje bakken en ik dacht dat ook wel te doen.. Ik heb me niet laten kennen en het broodje was heerlijk maar oei, wat was dat heet!

Curry