recepten-uit-thailand

Eten en drinken in Thailand

Zuidoost-Azie:

Eten en drinken Thailand

Een rondreis door een oude stad of langs paradijselijke strandplaatsen gaat hoe dan ook gepaard met een rondreis door de Thaise keuken. Overal op straat zie je kraampjes met kleine hapjes, maar het is veiliger om je in een restaurant tegoed te doen aan het pittige Thaise eten. Lekkere Thaise voorafjes of tussendoortjes zijn Mah Ho (vleesballetjes met ananas), Kung Sai (pittige garnalen), Khao Niaw Sod Sei (gevulde rijstballetjes) of Kai Yad Sai (gevulde omeletten).

Rijst met pepers worden afgewisseld met kip, varkensvlees of vis. Het eten wordt in kleine stukjes gesneden en goed gekruid. Is deze inval van hete specerijen je iets te veel vraag je gewoon om ‘mai phet’. De liefhebber zal het in ieder geval goed smaken en ook voor de portemonnee is het eten in Thailand aantrekkelijk. Ondanks het feit dat de Thaise keuken van oorsprong een culinaire mengeling is van verschillende Oosterse lekkernijen, heeft het eten een uniek karakter en staat hoog op de wereldmenukaart.

Thailand bied op de meeste plaatsen ook ruim de mogelijkheid om andere keukens te proeven, zoals Chinees of de ons welbekende pizzeria! Voor de meeste restaurants geld in ieder geval dat de bediening erg gastvrij is en tja het eten; goedkoop en lekker! Ook het proberen waard zijn de diverse Thaise bieren, zoals het Tiger Beer of het bekende Singha. Whiskey is in Thailand ook erg goedkoop; probeer zeker een keer Sam Song of de welbekende mixdrank Mekong; whiskey met cola!

Wat is heet?
In de Thaise keuken worden meestal
3 sauzen gebruikt om gerechten ‘spicy’ te maken:
1) nam plaa (vissaus, wordt gebruikt in plaats van zout)
2) nam pla prik (vissaus met chilipepers)
3) nam prik (saus met chilipepers en kruiden)

Eten op straat.

U kunt het beste uit eten gaan in een van de vele restaurantjes, straatstalletjes kunt u het beste links laten liggen.

Het werkt altijd hetzelfde in elke Food Court: bij een centrale kassa koopt u ‘tickets’ (bonnetjes) in diverse coupures (5, 10, 20 Baht) en daarmee kunt u betalen. Overgebleven bonnetjes kunt u weer inruilen voor geld bij dezelfde kassa.

Ja, de Thais eten (gebakken en gefrituurde) insecten, waaronder een kever die uit de mest van waterbuffels gepulkt wordt … Ze schijnen lekker te zijn, maar u kunt ze maar beter niet eten want vaak zijn ze gedood met DDT, een niet ongevaarlijk insecticide dat in de westerse wereld al lang verboden is!

Vegetariërs, verheugt u!
Voor vegetariërs is het in Westerse restaurants die niet gespecialiseerd zijn in vegetarisch eten, meestal nogal behelpen wat de keuze betreft. En de culinaire fantasie van veel koks in die restaurants laat ook vaak te wensen over. Zo niet in Thailand, want elk Thais, Chinees, Indiaas en ander Aziatisch restaurant biedt u van huis uit een grote keuze aan de meest exotische vegetarische gerechten, die, zo is onze ervaring, vaak zelfs de afgunst opwekken van niet-vegetariërs!

Kleine Thaise en Chinese eethuizen
Deze vindt u verspreid door elke stad en elk dorp in Thailand, variërend van piepleine ‘noodle shops’ tot grote ruimten waar u kunt kiezen uit een (Thaise) menukaart met wel 100 gerechten! Vaak zijn ze gevestigd in wat wij noemen ‘een gat in de muur’: de benedenverdieping van een woonhuis, waar de voorgevel uitgehaald is.

Eten op ‘NightMarkets’ (Nachtmarkten)
Elke plaats van enige betekenis in Thailand heeft wel een Night Market. Daar verzamelen zich niet alleen verkopers van allerlei waren, maar ook food vendors. Meestal zetten ze wat tafeltjes en stoeltjes bij hun stalletje. Er heerst altijd een heel gezellige sfeer op zo’n Night Market, en zowel Thais als toeristen zie je er heerlijk zitten eten voor een paar centen.

Eten in ‘Food Courts’

Food courts zijn overdekte ruimten in een gebouw (vaak een hele verdieping) waar een aantal food vendors zich permanent hebben gevestigd. U vindt Food Courts in Shopping Malls en warenhuizen. U kunt er net zo lekker en net zo goedkoop eten als op Nachtmarkten, en dat geldt zelfs in de Food Court van de supersjieke Emporium Shopping Mall in Bangkok!

In het algemeen liggen de hygiënische normen in Food Courts wat hoger dan op Nachtmarkten, omdat er meer electriciteits- en stromend water-voorzieningen zijn.

Recepten uit Thailand