recepten-uit-turkije

TURKIJE

Eten en Drinken in Turkije

Voor liefhebbers van lekker eten is de Turkse keuken een van de veelzijdigste ter wereld. Wist u dat de Turkse keuken na de Chinese en de Franse een derde plaats op de wereldranglijst inneemt? Veel recepten zijn in de loop der jaren onder invloed van verschillende culturen van generatie op generatie doorgegeven. De gerechten zijn uitmuntend door hun eenvoud en veelzijdigheid. Het hoofdbestanddeel van de Turkse keuken is lamsvlees. De boven houtskool gegrilde lamsspies wordt “pip kebab” genoemd. Lamsvlees dat om een verticaal staande spies gewikkeld en gegrild wordt, noemt men döner kebab. In een groot aantal gerechten komt men aubergine tegen, zoals karnyyarik, hünkarbeoendi, patlycan salat en patlycan dolmasy. Pilav is een bekend Turks rijstgerecht, börek is bladerdeeg gevuld met vlees of kaas. Een delicatesse is ook de Turkse yoghurt. Dolma’s zijn wijnbladeren, gevuld met groene pepers en gekruide rijst. De bereiding van Turkse gerechten kost tijd en begint al bij het zorgvuldig uitzoeken van de verse ingrediënten op de kleurrijke markten waar men allerlei soorten groenten, kruiden en fruit vindt. Alleen al vanwege het eten zou u naar Turkije gaan! U zult dit beamen als u kennis hebt gemaakt met de Turkse keuken, waarvan het geheim schuilt in de verse ingrediënten, de harmonieuze samenstelling en de liefdevolle bereiding. In de restaurants, die meestal de gehele dag zijn geopend, wordt u een rijke variatie geboden aan soepen, voorgerechten, salades, vleesschotels, groenten en niet te vergeten heerlijke gebaksoorten en onweerstaanbaar fruit. Tevens kunt u in dit land genieten van de heerlijkste, altijd verse vissoorten en ander zeebanket.

Een alcoholische drank die u zeker moet proeven is raki (een anijsborrel). Verdund met (ijskoud) water krijgt deze drank een melkwitte kleur, die de borrel de bijnaam leeuwenmelk heeft bezorgd. “Meze”, eetlustopwekkende voorgerechtjes, behoren tot het ceremonieel van de “raki sofrasi”, een traditionele, zeer uitgebreide maaltijd met vrienden en bekenden. Behalve de “cay” (thee) die door alle lagen van de bevolking wordt genuttigd, geniet ook de Turkse koffie grote faam. Waar u ook bent in Turkije, u zult ongetwijfeld ergens worden verrast op een glaasje thee of een Turkse mokka. Turkse Koffie

Turkije

De sterke Turkse koffie – klaargemaakt in een kegelvormig, naar boven smal toelopend potje – wordt ook zo gedronken in Noord-Afrika, de Balkanlanden en in het Midden-Oosten. In Griekenland wordt deze koffie ook gedronken maar daar heet het Griekse koffie. Suiker, vaak een kaneelstokje, kruidnagel en een beetje nootmuskaat maken (vaak) deel uit van Turkse koffie. Het credo van de Turken: Koffie moet zwart zijn als de nacht, heet als de hel en zoet als de liefde.

De Geschiedenis van Turkse Koffie

De geschiedenis van de Turkse koffie begint met de introductie van de koffie in het paleis door Özdemir Paşa, Goeverneur van Yemen, tijdens de regering van Sultan Süleyman de Luisterrijke (1520-1566). In 1615 namen Venetiaanse kooplieden, die de smaak van koffie buitengewoon waardeerden, deze mee naar hun vaderland. In 1650 wordt voor de eerste maal koffie uitgevoerd naar Marseille. In 1669 maakt de Parijse society kennis met Turkse koffie op de koffie-parties van Hoşsohbet Nüktedan Süleyman Ağa, Ambassadeur van het Osmaanse Rijk. De stad Wenen maakt voor de eerste maal kennis met de Turkse koffie in 1683, vlak na het beleg van de stad door het Osmaanse leger. Koffie en de koffiehuis-cultuur is vanuit Turkije over de hele wereld verspreid. De koffie die over de hele wereld op verschillende manieren wordt gedronken, is afkomstig van de Turkse koffie.

Enkele wetenswaardigheden over de Turkse Koffie:

Wanneer de Turkse koffie is gezet en vanuit het koffiekannetje in het kopje wordt gegoten, zinkt het koffiedik naar de bodem van het kopje en wordt niet opgedronken. De natuurlijke scheiding van het koffiedik en de drank, is een van de redenen dat Turkse koffie gezonder is voor de mens. Ook proeft men de smaak van de koffie langer dan op andere manieren gezette koffie. Zelfs als men deze koffie vaak drinkt, krijgt men geen opgeblazen gevoel omdat de hoeveelheid koffie alsook de hoeveelheid caffeïne die men binnen krijgt zeer gering is.

De Turkse koffie wordt gemaakt van hoogwaardige Arabische koffiebonen.

De Arabische koffiebonen.

De speciale smaak, het dunne schuimlaagje bovenop, de geur, de bereiding en de presentatie maken de Turkse koffie tot iets speciaals……koffie met een persoonlijkheid.

De meest gebruikte kruiden in het Nederlans naar Turks vertaald:

Zwarte peper – karabiber
Paprika poeder – kırmızı biber
Zout – tuz
Munt – nane
Tijm – kekik
Kaneel – tarçin
Knoflook – sarmısak
Karwij – kimyon
Gember – zencefil
Anijs – anason
Mosterd – hardal
Nootmuskaat – küçük hindistan cevizi
Peterselie – maydanoz
Peperoni – yesil sivri biber
Piment – yeni bahar
rozenwater – gül suyu

Recepten uit Turkije