pastas

Tagliatelle

Tagliatelle is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna.
In droge vorm zijn de linten 7mm breed, in gekookte vorm worden zij 8mm breed. De pasta worden meestal met saus geserveerd, waarvan de Bolognesesaus de bekendste is.
In het jaar 1487 liet een bekende kok uit Bologna zich inspireren op het kapsel van Lucrezia Borgia, de aanstaande bruid van Annibale Bentivoglio, de zoon van de Heer van Bologna. Hij noemde het Tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran, tagliolini van pasta en sugo op de manier van Zafiran. Hier vindt je de lekkerste Tagliatelle recepten.

Macaroni

Macaroni is een pasta, gemaakt van tarwemeel-gries en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. De kromme elleboogjes krijgen hun typische kromme vorm doordat de pastasliert middels een scheefgeplaatste ring aan een zijde worden afgeremd.
De pasta in elleboogjes vorm die in Nederland macaroni wordt genoemd, bestaat in Italië niet. Daar betekent macaroni (maccheroni) een korte pasta soort. Hier vindt je de lekkerste Macaroni recepten.

Spaghetti

Spaghetti is ronde een pastasliert, waarmee typisch Italiaanse gerechten kunnen worden gemaakt. Vermoedelijk is spaghetti ontstaan onder invloed van de Arabieren tijdens de Arabische overheersing van Sicilië. Daarvoor bestond er slechts verse pasta met ei, die niet lang bewaard kon worden. Spaghetti gold in het verleden als een Siciliaans gerecht.
Volgens sommigen heeft Marco Polo het recept van spaghetti meegenomen uit het Chinees Keizerrijk .
De Italianen zijn trots op hun regionale recepten. Naast de Spaghetti Milanese en Napolitana is de bekendste variant zeker de Spaghetti Bolognese, hoewel een Italiaan het vaak met tagliatelle zal eten.
De naam spaghetti komt van het Italiaanse spaghetto waar het een meervoudsvorm van is. Spaghetto bindgaren is het verkleinwoord van spago dat bindtouw betekent. Letterlijk vertaald, betekent spaghetti dus bindtouwtjes. Hier vindt je de lekkerste Spaghetti recepten.

Pasta's