pastas
Tagliatelle
Tagliatelle is een Italiaanse pasta uit de regio Emilia-Romagna.
In droge vorm zijn de linten 7mm breed, in gekookte vorm worden zij 8mm breed. De pasta worden meestal met saus geserveerd, waarvan de Bolognesesaus de bekendste is.
In het jaar 1487 liet een bekende kok uit Bologna zich inspireren op het kapsel van Lucrezia Borgia, de aanstaande bruid van Annibale Bentivoglio, de zoon van de Heer van Bologna. Hij noemde het Tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran, tagliolini van pasta en sugo op de manier van Zafiran. Hier vindt je de lekkerste Tagliatelle recepten.
Macaroni
Macaroni is een pasta, gemaakt van tarwemeel-gries en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. De kromme elleboogjes krijgen hun typische kromme vorm doordat de pastasliert middels een scheefgeplaatste ring aan een zijde worden afgeremd.
De pasta in elleboogjes vorm die in Nederland macaroni wordt genoemd, bestaat in Italië niet. Daar betekent macaroni (maccheroni) een korte pasta soort. Hier vindt je de lekkerste Macaroni recepten.
Spaghetti
Spaghetti is ronde een pastasliert, waarmee typisch Italiaanse gerechten kunnen worden gemaakt. Vermoedelijk is spaghetti ontstaan onder invloed van de Arabieren tijdens de Arabische overheersing van Sicilië. Daarvoor bestond er slechts verse pasta met ei, die niet lang bewaard kon worden. Spaghetti gold in het verleden als een Siciliaans gerecht.
Volgens sommigen heeft Marco Polo het recept van spaghetti meegenomen uit het Chinees Keizerrijk .
De Italianen zijn trots op hun regionale recepten. Naast de Spaghetti Milanese en Napolitana is de bekendste variant zeker de Spaghetti Bolognese, hoewel een Italiaan het vaak met tagliatelle zal eten.
De naam spaghetti komt van het Italiaanse spaghetto waar het een meervoudsvorm van is. Spaghetto bindgaren is het verkleinwoord van spago dat bindtouw betekent. Letterlijk vertaald, betekent spaghetti dus bindtouwtjes. Hier vindt je de lekkerste Spaghetti recepten.
Pasta's
- Spaghetti alla carbonara
- Spaghetti met bejaarde Reypenaer en gerookte IJsselmeerpaling
- Spaghetti carbonara met doperwten
- Spaghetti met walnoten, peterselie en gorgonzola
- Spaghetti met olie en knoflook (Spaghetti all' aglio e olio)
- Spaghetti met braadworstjessaus
- Romige spaghetti met courgette
- Romige spaghetti met pancetta
- Spaghetti met saus van groene asperges en spek
- Macaroni met champignons en Boursin
- Tonijnmacaroni
- Snelle macaroni met spinazie
- Tagliatelle met paddenstoelen (Tagliatelle con funghi)
- Tagliatelle met gerookte zalm en toefjes dille
- Tagliatelle met castello bluesaus en oesterzwammen
- Spaghettini met aspergepunten
- Spaghettini al pomodoro e crema di burro con tartufo
- Zeeuwse macaroni
- Spaghetti met kip en paprika
- Spaghetti met spinaziesaus, ei en blauwe kaas
- Spaghetti met ui en ham
- Lintmacaroni met tomaten en gehakt
- Lintmacaroni met spinazie en *magor
- Tagliatelle met gorgonzola walnotensaus
- Spaghetti met Marsala en kalfsvlees
- Spaghetti met geitenkaassaus en olijven
- Tagliatelle met paddenstoelen en salie
- Tagliatelle met coquilles
- Spiraalmacaroni met olijvensaus (Fusilli alla puttanesca)
- Spiraalmacaroni met champignon-kappertjessaus
- Lintmacaroni met ansjovis en paprika
- Spaghetti met knoflook en olie
- Pasta met spek en walnoten-rucolapesto
- Macaroni met gehaktballetjes en tomatensaus
- Macaroni-kipschotel
- Macaroni met suddervlees in room
- Tagliatelle met kip-notenballetjes in pikante saus
- Spaghetti met salami en spek
- Spaghetti met aubergine (Spaghetti alla Siciliana)
- Macaroni met auberginesaus
- Tagliatelle met kip en tomaat
- Spaghetti met witte wijn-preisaus
- Tagliatelle met gerookte zalm en room
- Macaroni met tonijn
- Macaroni met Italiaanse-groentemix en ham-kaasreepjes
- Spaghetti met Italiaanse gehaktsaus en artisjokken
- Spaghetti met gehaktballen
- Tagliatelle met champignons en ham
- Groene tagliatelle met stoofvlees