gehakt

Alstublieft, een 11-tal site-pagina’s over gehakt, 10 hoofdstukken, samen 105 recepten en suggesties om iets leuks en lekkers met gehakt te doen!
Gehakt is in Nederland ongelooflijk populair. Er is geen land ter wereld waar per hoofd van de bevolking zoveel gehakt gegeten wordt als bij ons. En heus niet alleen omdat het voordelig in prijs is. Je kunt ongelooflijk veel lekkere gerechten maken met gehakt. En alle kinderen zijn er dol op.
Zoals gewoonlijk heb ik er weer naar gestreefd makkelijk te maken recepten op schrift te stellen. Met ingrediënten die we allemaal wel een keer in huis hebben. Geen haute cuisine dus, maar recepten voor alledag. Ik hoop dat ze gretig aftrek vinden, wens u veel succes in de keuken toe en smakelijk eten!

Wat is gehakt?

Gehakt is een mengsel van gemalen vlees, het kan afkomstig zijn van kippen-, schapen- rund- als van varkensvlees. Gehakt wordt gemaakt in een gehaktmolen, al dan niet volautomatisch.

Van oorsprong was het een restproduct, de kleine stukjes vlees die overblijven bij het in stukken verdelen. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (zie daar de naam) of gemalen.

Tegenwoordig wordt gehakt, omdat het het meest gekochte vleesproduct is, ten dele gemaakt van betere kwaliteit vlees. Het is zelfs zo dat vlees wordt geïmporteerd, waarbij al het vlees wordt gebruikt om er gehakt van de maken.

Gehakt is ook te koop onder de naam half-om-half, dat wil zeggen dat het deels uit rund- en deels uit varkensgehakt bestaat. Bij sommige Islamitische slagers verkoopt men een variant hierop, namelijk een mengsel van rund- en lamsgehakt.

Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels en voor het maken van gehaktballen, gehaktbrood en hamburgers.

Bron: Anton Coppoolse

Gehakt